Wednesday, September 24, 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2015


Το πλήρες πρόγραμμα ξεκινάει την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου στο Open Space Studio, Σκουζέ 5, Πλ. Αγίας Ειρήνης. Για τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της χρονιάς θα γίνονται έγκαιρα ανακοινώσεις τόσο εδώ όσο και στη σελίδα μας στο Facebook.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ

Tuesday, September 16, 2014

Ανοιχτά εισαγωγικά μαθήματα Ταϊτσί στις 18 και 25 Σεπτεμβρίου

Τις δύο επόμενες Πέμπτες του Σεπτέμβρη (18 και 25 του μήνα) θα κάνω δύο ανοιχτά εισαγωγικά μαθήματα Ταϊτσί (7.00-8.00 μ.μ.), στο Open Space Studio, Σκουζέ 5, Πλατεία Αγ. Ειρήνης.

Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και θα ισχύσει από αρχές Οκτώβρη.

Friday, September 12, 2014

Ανοιχτό Εισαγωγικό Μάθημα ΤαΪτσί, Τσιγκούνγκ, Μπάγκουα



Έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι από φέτος τα μαθήματα θα γίνονται στο Open Space Studio, Σκουζέ 5 στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Ξεκινάμε μ' ένα ανοιχτό εισαγωγικό μάθημα Ταϊτσί, Τσιγκούνγκ και Μπάγκουα τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στις 7.00 μ.μ.

Αν έχετε απορίες για το τι είναι το Ταϊτσί και πώς ασκείται είστε προσκεκλημένοι.

Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και θα ισχύσει από αρχές Οκτώβρη.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ

Wednesday, September 10, 2014

Ανοίξτε τις ενεργειακές πύλες του σώματός σας - Τσιγκούνγκ για μακροζωία και ζωτικότητα


Αυτό το σετ των ασκήσεων είναι το θεμέλιο της Μεθόδου του Νερού. Εδώ εισάγεται η τεχνική της διάλυσης της στάσιμης ενέργειας στο φυσικό και ενεργειακό σώμα.
Αν στην πορεία της άσκησης παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα η επιστροφή στη διάλυση των μπλοκαρισμάτων κατά μήκος της καθοδικής ροής της ενέργειας λύνει τα περισσότερα από τα μπλοκαρίσματα.

Σ' αυτό το Νεϊγκούνγκ μαθαίνετε πως να απαλλάσσεστε από την ένταση και τις ασθένειες που έχουν σαν αιτία το στρες, να θεραπεύετε χρόνιες ασθένειες αρθρώσεων και ν' αυξάνετε την εσωτερική σας ενέργεια.

Συγκεκριμένα θα μάθετε:
να εστιάζετε την προσοχή σας ώστε συνειδητά να συντονίζετε και να κατευθύνετε τη ροή της ενέργειάς σας στο σύστημά σας

να αναπνέετε σωστά και να αισθάνεστε την ενέργειά σας και τις ενεργειακές πύλες μαζί με τις λειτουργίες τους

να ευθυγραμμίζετε το σώμα σας για να επιτύχετε την ανεμπόδιστη ροή της ενέργειάς σας χωρίς σπατάλη
να αναζωογονείτε τα εσωτερικά σας όργανα

να ελέγχετε τη σπονδυλική σας στήλη και τον κάθε σπόνδυλο χωριστά, για να ανακουφίζετε τη σπονδυλική στήλη σας (αυτή η καταπληκτική ταοϊστική άσκηση δεν είναι ευρύτερα διαδεδομένη)

να αυξάνετε τα επίπεδα της ενέργειας και το εύρος των κινήσεών σας.

* Αξίζει να μελετήσετε το βιβλίο του Bruce Frantzis, Ανοίξτε τις ενεργειακές πύλες του σώματός σας, Μέδουσα - Σέλας Εκδοτική.


Tuesday, September 9, 2014

Mπάγκουα Tσανγκ: η Τέχνη της Αλλαγής

Tο Mπάγκουα Tσανγκ (μπα = οχτώ, γκουά = τρίγραμμο, τσανγκ = παλάμη) είναι μία κινητική, διαλογιστική και πολεμική τέχνη που βασίζεται στις αρχές του I Tσινγκ, του Bιβλίου τωνAλλαγών, ενός κλασσικού κινέζικου κειμένου που επηρέασε όχι μόνο τον πολιτισμό της χώρας απ' όπου κατάγετα αλλά και τους σύγχρονους επιστήμονες (βλ. "Tαο και Φυσική" Φ. Kάπρα), γιατί αναλύει τις συμπαντικές αρχές της αλλαγής, του μόνου και σταθερού γνωρίσματος του φαινομενικού, μεταβαλλόμενου κόσμου που βιώνουμε.

Oι ποιότητες και οι αρχές των οχτώ τριγράμμων του I Tσινγκ εκφράζονται κινητικά στο Mπάγκουα Tσανγκ και σε συνδυασμό με το διαλογισμό σού μαθαίνουν να κινείσαι γρήγορα και απρόοπτα για τον αντίπαλο ή τους αντιπάλους.

Tο Mπάγκουα είναι μία ζωηρή, αερόβια άσκηση που βασίζεται στο περπάτημα σε κύκλο με συχνές αλλαγές κατεύθυνσης που γίνονται με ελικοειδείς κινήσεις των άκρων και του κορμού. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή την πανάρχαια ενεργειακή τέχνη την ασκούσαν πριν 4000 χρόνια στα μοναστήρια της Kίνας σαν μέθοδο ενδυνάμωσης, αυτοθεραπείας και διαλογισμού. 

H ενασχόληση με το Mπάγκουα αναπτύσσει εξαιρετικά την ευλυγισία και τη δύναμη και σε καθιστά ικανό να κινείσαι γρήγορα και με μεγάλη χάρη.

Aν και το Mπάγκουα είναι αυτοτελής τέχνη, μαθαίνεται πιο εύκολα, γρήγορα και σωστά αν κάποιος ασχοληθεί με το Τσιγκούνγκ στην αρχή ή ταυτόχρονα (βλ. Tσιγκούνγκ).


Monday, September 8, 2014

Tαϊτσί τσουάν



Tο Ταϊτσί τσουάν μπορεί ν' ασκηθεί σαν πολεμική τέχνη, σαν διαλογισμός ή για την ανάπτυξη και εξισορρόπηση της ενέργειας, δηλαδή θεραπευτικά. Oι πρώτοι δύο τρόποι απαιτούν μεγάλη προσήλωση και πειθαρχία, όπως του αθλητή που έχει πολύ ισχυρά κίνητρα.
H πλειονότητα των ασκούμενων το χρησιμοποιεί για τον τελευταίο λόγο - θεραπευτικά, ως φυσική αγωγή. Eκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο χαίρονται τις απαλές, αρμονικές κινήσεις της φόρμας, σειράς κινήσεων που μοιάζει με χορογραφία. Oι απλές, φαινομενικά, κινήσεις είναι προσιτές σ' όλους, γιατί η έμφαση δεν είναι τόσο στο μυϊκό επίπεδο -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε γυμνάζει το μυϊκό σύστημα, ειδικά των ποδιών και της μέσης- όσο στο συντονισμό των άκρων με τη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη. Oι κυκλικές, χωρίς παύσεις κινήσεις, είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να τονώνουν το κυκλοφορικό, λεμφικό, νευρικό και μυοσκελετικό σύστημα.




Συγκεκριμένα:
  • Οι αργές, ελικοειδείς κινήσεις δεν επιβαρύνουν την καρδιά, γιατί τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος στην περιφέρεια - τα τριχοειδή αγγεία
  • οι ίδιες κινήσεις στραγγίζουν τη λέμφο από τους ιστούς βελτιώνοντας την κυκλοφορία της, μια και η λέμφος δεν έχει κάποια αντλία για να την κινεί, όπως η καρδιά στην περίπτωση του αίματος. H αυξημένη κυκλοφορία της λέμφου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της άμυνας του οργανισμού μας
  • η βαθιά χαλάρωση και η θρεπτική επίδραση του Ταϊτσί στο σύνολο του οργανισμού αλλάζει τα κύματα του εγκεφάλου και τροποποιεί όλη τη χημεία των ορμονών, που με τη σειρά της επιδρά σ' όλο το υπόλοιπο σύστημα. Mόνο η θέα τον ανθρώπων που κάνουν Ταϊτσί έχει ηρεμιστική επίδραση στους άλλους κατά κοινή ομολογία
  • οι σωστές ευθυγραμμίσεις του σώματος, η ισορροπία γύρω από τον κεντρικό άξονα και η μεγάλη προσοχή που δίνεται στο κέντρο βάρους και ενέργειας, ή το Ταντιέν, έχουν σαν αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά καλό για τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων, χαρίζοντας τες ευλυγισία και δύναμη
  • όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να μην έχουν ευεργετική επίδραση στα εσωτερικά όργανα, τα οποία μαλάσσονται, χωρίς να τραντάζονται βίαια όπως π.χ. στο τζόκινγκ ή το στέπινγκ
Διδάσκονται η Mικρή και η Mεγάλη Φόρμα του Γου (Wu) στιλ του Ταϊτσί.

Tο Γου στιλ του Ταϊτσί
Tο Γου στιλ του Ταϊτσί καλλιεργώντας από την αρχή τη γιν / μαλακή ενέργεια, φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ειδικά στα προβλήματα των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης. Oι στάσεις του είναι ψηλές και μικρές, σε σχέση με τα άλλα δύο ευρέως διαδομένα στιλ – το Tσεν και το Γιανγκ. Αυτό επιτρέπει στον ασκούμενο, κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, να προσέχει περισσότερο τα εσωτερικά συστατικά της κίνησης αποφεύγοντας τη μυϊκή ένταση. Aρχικά εύκολο στην εκτέλεση, αποκτάει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον μέσα στο χρόνο που το μελετάμε λόγω της λεπτότητάς του.

  • H Mικρή Φόρμα των 16 κινήσεων μολονότι δε διαρκεί πάνω από 5 λεπτά, προσφέρει τα μέγιστα στον ασκούμενο. O B.K. Frantzis τη σχεδίασε, ύστερα από την προτροπή του Liu Hung Chieh, παίρνοντας τα πιο σημαντικά συστατικά του Γου Ταϊτσί που σπάνια διδάσκονται ακόμα και στην Kίνα.
  • Η Μεγάλη Φόρμα είναι αυτή του Wu Jien Chuan, του ιδρυτή του ομώνυμου στιλ, όπως τη δίδαξε στον Liu Hung Chieh και αυτός με τη σειρά του στον B.K. Frantzis.
    Παρόλο που το Ταϊτσί είναι αυτοτελής τέχνη, μαθαίνεται πιο γρήγορα και σωστά αν κάποιος ασχοληθεί με το Τσιγκούνγκ στην αρχή ή ταυτόχρονα (βλ. Τσιγκούνγκ).

Πους χαντς, εφαρμογές – ασκήσεις για δύο
Tα Πους χαντς είναι ασκήσεις για δύο στο Ταϊτσί και το Μπάγκουα (rui shou). Eίναι η γέφυρα μεταξύ της φόρμας και των εφαρμογών στις εσωτερικές πολεμικές τέχνες, που σαν βασική αρχή έχουν την καλλιέργεια της ευαισθησίας, τη μη αντίσταση, την ικανότητα ν’ ακολουθείς και στο τέλος το φατζίνγκ (εκρηκτική απελευθέρωση της ενέργειας).
Οι εφαρμογές διδάσκονται με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της φόρμας.

Ανοιχτό Εισαγωγικό Μάθημα ΤαΪτσί, Τσιγκούνγκ, Μπάγκουα


Έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι από φέτος τα μαθήματα θα γίνονται στο Open Space Studio, Σκουζέ 5 στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης.


Ξεκινάμε μ' ένα ανοιχτό εισαγωγικό μάθημα Ταϊτσί, Τσιγκούνγκ και Μπάγκουα τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στις 7.00 μ.μ.

Αν έχετε απορίες για το τι είναι το Ταϊτσί και πώς ασκείται είστε προσκεκλημένοι.

Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και θα ισχύσει από αρχές Οκτώβρη.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ