Wednesday, October 5, 2016

Λίγα λόγια για το τσιγκούνγκ


Το Τσι*, η λεπτοφυής ενέργεια που δίνει ζωή, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι το λεπτό ρευστό που κινείται, συνδέει, θρέφει, θερμαίνει, προστατεύει όλα τα έμβια και μη πλάσματα. Η λέξη gung σημαίνει ενέργεια και χρόνος που καταβάλλονται, δηλαδή οποιαδήποτε μελέτη ή ενασχόληση που απαιτεί χρόνο και ενέργεια για να μάθουμε κάτι ή για να επιτύχουμε κάτι, και γι’ αυτό τον λόγο είναι και η ικανότητά μας σε αυτό που δηλώνουμε. Η κοντινότερη φράση θα μπορούσε να είναι: Η Καλλιέργεια της ζωτικής ενέργειας.
Το Τσιγκούνγκ είναι η σωματική και νοητική ενασχόληση και η έμπρακτη, δημιουργική μελέτη που στοχεύει στην εσωτερική ισορροπία και την αρμονία με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που μας θρέφει και με το οποίο συναλλασσόμαστε. Το Τσιγκούνγκ όμως πραγματώνεται και κατανοείται μόνο με την πρακτική εξάσκηση και την εφαρμογή του στην καθημερινή ζωή, δεν είναι λόγια φιλοσοφία.
Στη σχολή μας ασκούμε ένα σύστημα που αποτελείται από 5 Τσιγκούνγκ:

1. Δράκος και Τίγρης
2. Άνοιγμα Ενεργειακών Πυλών
3. Πάντρεμα Ουρανού και Γης
4. Τεντώνω το Τόξο-Αφήνω το Βέλος
5. Οι Θεοί Παίζουν στα Σύννεφα
6. Αναπνευστικές ασκήσεις
7. Σπειροειδές Ενεργειακό Σώμα (το διδάσκει μόνο ο B. Frantzis)

Το καθένα από αυτά ασχολείται με επιμέρους θέματα όπως η βύθιση/διάλυση, οι ευθυγραμμίσεις, τα κλεισίματα/ανοίγματα κ.ά. Το Τσιγκούνγκ ‘Οι Θεοί Παίζουν με τα Σύννεφα’ τα ενώνει όλα σε ένα και μας εισάγει στον Διαλογισμό.
* Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι το συνθετικό τσι στη λέξη τσιγκούνγκ (chi gung – καλλιέργεια του τσι) δηλώνει τη ζωτική ενέργεια ή το τσι, ενώ στη λέξη ταϊτσί (taiji το γράφουν όλο και περισσότερο) δηλώνει το μεγάλο (tai) απώτατο (ji) ή το γνωστό σήμα με τα δύο γιν γιανγκ ψαράκια.

No comments:

Post a Comment